Favabeans, hestebønner,bondebønner,

Mine første favabeans fra jord til bord!

Ragna Kronstad Blogg

Jeg har blitt bønnebonde. Og jeg er tilfreds. Jeg er litt opphengt i bønner og linser og jeg synes utvalg av kvalitet er sånn passe og jeg synes vi kan dyrke mer protein i Norge. (Les belgvekster som erter og bønner både til dyr og mennesker.)

I mange år har jeg bare lest om favabeans i ulike oppskrifter, men jeg bodde i Norge og uten tilgang.  I Spania så jeg på et marked en gang at de solgte ferdig skrelte favabeans. De lå der i små plastbokser, fantastisk grønne og skinnende.  I Oslo, hos innvandrerbutikkene solgte de lange skumle skolmer under navn som bondebønder eller hestebønner.  Det tok litt tid før jeg skjønte de inneholdt de samme magiske grønne bønnene som jeg hadde sett og smakt i Spania.

Jeg kan lengte etter en smak. Og nå hadde jeg lenget en stund etter favabeans. Men jeg måtte vist dyrke min egne for å få tak i dem helst ferske. Elevhagen ved Sogn Jord- og Hagebruksskule ble min teststasjon.

Her en beskrivelse fra jord til bord: 

Jeg kjøpte bønner av typen Green Hangdown hos frøselskapet Solhatt som eneste norske frøhandel som kan tilby egenprodusert godkjent såvare av flere grønnsakssorter. Green Hangdown har Solhatt dyrket frø av i Norge, noe som også hjelper med å få den mer klimatilpasset.

03-09-IMAG3949

Jeg sådde i slutten av april. Like etter 17. mai klarte den første spira å dytte bort jord og kjempe seg opp.

Spirer Favabønner

Jeg forkultiverte noen inne, andre sådde jeg rett ut. Det var hipp som happ. Jeg sår rett ut neste gang. Hestebønnene fra Solhatt virket godt egna for klima her.

????????????????????????????????????

Og så plutseling er de i blomst. Da er det bare å vente på om det kommer frukter og!

????????????????????????????????????

Og som de vokser! De trenger nesten ikke luking eller stell. De skygger fort bakken. Jeg må luke og stelle mye mer hos de andre vekstene.

????????????????????????????????????

Og så bare popper den ene skolmen opp etter den andre. De blir utrolige store!

????????????????????????????????????

Er denne moden nok? Som førstereis bønnebonde er jeg usikker, men jeg tok en sjanse og høstet en del både store og små.  I de små skolmene er bønnene bare små, men jeg synes det ikke pårvirket smaken.

????????????????????????????????????

Nok til en forrett for to.

????????????????????????????????????

Hvilke andre vekster har slik komfort? Etter innhøsting åpner man bønnene som sukkererter og tar ut bønnene.

10-DSC_6425

Kok opp vann og legg alle bønnene opp i vannet.  Etter to- tre min tar du dem ut og skyller i kaldt vann. Så presser du ut kjernen. Det minner litt som å skolde mandler.

Å fjerne skallet på hestebønner/ favabeans/ bondebønder minner om å skalle mandler.

Og der! Gjensynet med de grønne glinsende herlighetene! For et øyeblikk. Jeg har dyrket mine egne! Hvem vil låne meg en åker i fremtiden er første tanke. Dette må jeg ha hvert år.

????????????????????????????????????

Den første retten spiste jeg som de var. Men litt olivenolje og dæsj sitron. Voila! Neste prosjekt blir å mose de og bruke i den en dip til grønnsakene de har vokst ved siden av eller som pålegg.

Takk til Solhatt for et godt utgangspunkt og Sogn Jord- og Hagebruksskule for muligheten – og ikke minst kunnskapen om dyrking av ulike vekster.