Grønn gründerstemning

Ragna Kronstad Prosjekter

Innimellom må man ut. Snakke med mennesker, smake nye smaker og få ny input. Nå har jeg akkurat kommet hjem fra Bergen Matfestival som ga enormt med påfyll. Jeg sto blant annet på stand for Sogn Jord- og Hagebruksskule og solgte geitoster fra Rallarosa stølssysteri i Flåmsdalen. Det er et kick når folk tar sats og kjøper geitemelksyoghurt eller spekepølse med geitekjøtt, produkter de aldri har hørt om før.  Å selge produkter du er stolt av selv gir en ufattelig energi.

????????????????????????????????????

Grønnsakene til Sogn Jord- og Hagebruksskule er bare byens beste! Ikke rart man blir glad.

Jeg sto også på stand for Oikos Vest for å reklamere for Økoveka i Bergen 18. sept- 26. sept. Har ikke helt funnet matfestivalmotestilen ser jeg nå.  Men en litt kort kofte og et par hylende jogggesko som overhodet ikke matchet, ga meg oppmerksomhet om ikke annet!

????????????????????????????????????

Morro på stand!

Under Økoveka skal der arrangeres Grønn Gründercamp hvor idéer kan blir nye virksomheter i løpet av en helg. Det var helt påfallende hvor mange gründere som allerede var i gang innen bærekraftig mat.

Anja Eilertsen som var med å starte opp den heløkologiske dagligvarebutikken Reindyrka, som har Norges beste økoutvalg, er en av de som har gått foran.  (Den butikken MÅ du bare besøke om du er i Bergen) Men mange følger etter. Det er en ny tid vi går inn i, og det er morsomt å se småskalaproduksjon profesjonaliseres og utvikles. Men også på distribusjonssiden utvikles. Jeg traff for eksempel en gjeng studenter fra NMBU som nå studerer alternative omsetningskanaler, like etter at jeg hadde diskutert oppstart av en emballasjefri butikk og møtt en som skal starte opp en egen grønn småskalaforedling. Å stå ved siden av Organic Soup Company var jo en opptur i seg selv. De gutta har virkelig fått til noe! For å ikke snakke om Vossabia med Renate Lund. Den dama er et unikum -for noen produkter.

Nei, jeg blir ikke lei matfestivaler med det første. Man må ut å treffe nye folk og diskutere nye idéer for å utvikle seg selv og.  Jeg gleder meg til Økoveka Bergen som jeg fortsatt skal jobbe med litt ved siden av.  Følg med på Facebook hva som skjer her! 

Her kan du og melde deg på Grønn Gründercamp!

Jeg gikk jo ikke med kamera hele tiden, men her noen inntrykk:

????????????????????????????????????

Det popper opp mange små bakerier som satser på kvalitet og langsom baking.

Nye idéer er kule, men de fleste tradisjonelle metoder for matkonservering holder stand.

 

Upasteurisert smør

Jeg fant to produsenter av upasteurisert smør kinnet på sur fløte.  Falt litt for bonden her fra Bolstadøyri. Kjøpte billigpakka av ham.

Et forbilde

Bente Getz yster ost med sauemelk og har et lite småbruk i Samnanger. Hun er et forbilde og viser at det går an å få det til med et lite bruk og få dyr også.

Inne her er skapes noen av de naturlige virkestoffene til Vossabias ingrediensliste.

Inne her er skapes noen av de naturlige virkestoffene til Vossabias ingrediensliste.

????????????????????????????????????

Jeg fortsetter å fascineres av takkebakst og håndlaget noen av disse kvinnene har. Her er det potetlefser som skal bakes ut.

Det er noe med takkebakst ja..

Det er noe med takkebakst ja..

Økokompost! Hvem andre enn SJH tok hånd om matavfallet? Det var påfallende lite grønn profil på avfallshåndteringen på matfestivalen.

Økokompost! Hvem andre enn SJH tok hånd om matavfallet? Det var påfallende lite grønn profil på avfallshåndteringen på matfestivalen.