Andelslandbruk tar av

Ragna Kronstad Prosjekter

Andelslandbruk var lenge noe litt vanskelig tilgjengelig, men så plutselig begynte det å ta av i Norge. I alle deler av landet ser det nå ut til at interessen har spredd seg.

Jeg har skrevet to saker for henholdsvis Bondebladet og Norsk Landbruk om tema. De er vinkla på det praktiske som bonden må tenke på om han eller hun ønsker å dele gården sin med flere.

Mitt inntrykk er at man ikke skal tro at man gjennom andelslandbruk kan få avlastning på gården. Folk som nødvendigvis er interessert i landbruk, har nødvendigvis ikke så mye peil. Og dessuten har alle litt bedre ambisjoner enn tid. Du er heldig om det kommer noen som vil luke ekstra som disse jeg tok bilde av her på Veflingstad gård. Da jeg jobbet med  sakene bet jeg meg også ekstra godt merke i at man fort kan estimere litt for lav pris for andelene. Det er mange kostnader knyttet til produksjonen, ikke bare lønn til gartner.

Det blir spennende å se hvordan dette markedet utvikler seg. Holder interessen eller er det en motegreie akkurat nå? Og vil vi etterhvert få andelsbruk hvor kjøtt og meieri også inngår?

DSC_4454

Melkeproduksjonen på Veflingstad gård i Stange er ikke en del av andelslandbruket som de tilbyr. Men kanskje snart? Fine kyr har de i alle fall!

Les sakene mine her:

Andelslandbruk NL16 og Andelslandbruk BB41

I denne Facebookgruppa kan man forøvrig få med seg mange spennende nyheter på tema.