Tåkelagte klementiner

Ragna Kronstad Blogg

Jeg tar en økologisk klementin og tenker at dette var luksus. Jeg vet mye om det jeg trenger å vite om den. Hadde jeg tatt en vanlig klementin hadde jeg ikke ant noe. Informasjon rundt produksjon av klementiner er for tåkelagt.

Sitrusfrukter kjøper jeg økologisk. Punktum. Det er en av verstingene når det gjelder bruk av sprøytemidler innen importert frukt.

Barna skreller skall uten å vaske hendene etterpå og jeg bruker av og til skall i maten og. Dessuten blir det igjen en stor del igjen av sprøytemidler i fruktkjøttet og.

Hvorfor vi skal putte giftstoffer i kroppen når vi ikke må, har jeg aldri skjønt.

Men som den beviste forbruker jeg er, kunne jeg ikke dy meg helt å sjekke opp på ny hvorfor jeg skal velge økologisk. Som om det var et håp der om at vanlige klementiner nå er godkjent.

Men det hele er komplett tåkelagt.

Organofosfater

Jeg sitter minst en time og googler, men blir ikke klokere. Jeg er utdanna journalist og kan litt om kildekritikk så jeg klarer å navigere meg trygt gjennom informasjonsmengden uten å bli helt panisk på det jeg verste jeg finner, men litt skremt og forundret blir jeg.

Jeg får etter hvert mange funn hvor det står at sprøytemiddelet som brukes på klementiner tilhører gruppen organofosfater. Organofosfater bringer meg så videre til historier om nervegiftskader i oljeindustrien. Og så bringer det meg videre til forskning som viser at det er sammenheng mellom dårligere kognitiv utvikling hos barn om den gravide moren er blitt eksponert for denne nervegiften. Intet mindre.

Jeg fant og en plansje utgitt av folkehelseinstituttet for de som blir akutt forgiftet av organofosfat i forbindelse med bruk av Insekticider, altså plantevernmidler mot insekter. Sikkert ikke aktuelt for en enkelt familie som bare skreller og spiser, men kanskje arbeideren på en plantasje? Hvorfor skal i det hele tatt slik brukes i matproduksjon?

Det danske bladet Ingeniøren refererer i 2013 en undersøkelse som viste at 99 % av de undersøkte danske barna hadde rester av organofosfater i deres urin. Årsak: importert frukt og grønt.

Større risiko for ADHD

Organofosfater gir også barn større risiko for å utvikle ADHD. En kanadisk undersøkelse som omfattet data fra 1140 barn studerte blant annet nedbrytningsprodukter fra plantevernmidler i urinen. Det viste seg at 119 av barna hadde ADHD. Barn med betydelig høyere nivåer av et nedbrytningsprodukt fra organofosfater hadde to ganger høyere sannsynlighet for å få diagnosen ADHD, konkluderte forskerne.

Fremtiden i våre hender omtalte denne undersøkelsen i 2011. De skrev at i Norge var organofosfater tillat i norsk landbruk. Jeg fant et av midlene som innholder Organofosfatet dimetoat. Det ser ut til å bli sist tatt i bruk 2014.

Organofostafter er og knyttet til  “koloni-kollapslidelse”, som utrydder honningbier i stort omfang.

Så langt har jeg mistet litt appetitten igjen for konvensjonell import og er sjeleglad for min egen tilgang på økologiske klementiner

Men hadde jeg møtt fagfolk så hadde jeg sikkert møtt masse motargumentasjon alla ”- Neida, plantevernrestene er under det vi karakteriserer som trygt”

Jeg finner også sånne saker på nettet selvfølgelig. Med avsender Mattilsynet eller Vitenskapskomiteen. De sier alltid det samme.  Men de gir også ut rapporter som viser at det blir funnet rester av sprøytemidler over grenseverdene. Sist i 2012 på klementiner. Men det er ikke noe fare for akutte helseproblemer, så alt er i sin skjønneste orden.

Hvorfor finner jeg ikke informasjon?

Men hvorfor kan ikke jeg finne informasjon om hvilke sprøytemidler som er brukt på det jeg kjøper i butikken og ta egne valg? Hvorfor må jeg ty til vilkårlige sider sortert av en amerikansk søkemotor?

Om verdiene av sprøytemiddelrester er lave nok, hva med bruken av den utpå jorden? Barnet mitt fikk ikke ADHD og klarte seg på skolen, men hva skjedde med landbruksjorda og det økologiske samspillet der klementinene ble dyrket år etter år? Og hva skjer med menneskene som må sprøyte dette?  Er arbeidsforholdene trygge? Går de ikke samme sjebne i møte som oljeindustriarbeideren i Norge?

Våre viktigste organ

Vi putter maten rett inn i våre aller viktigste organ. Da har vi rett på å vite – og ikke alltid bare lese de samme frasene fra en eneste institusjon i Norge: ” – Det er trygt. Stol på oss!”

Jeg hadde synes det vært nyttig og lærerikt om vi forbrukere fikk lov å etterprøve resultater og informasjon som Matilsynet og for så vidt BAMA eller hvilken som helst butikkjede tok beslutningene på bakgrunn av.

Det hadde jo vært på sin plass å veie opp litt for den engstelsen man kan få ved å sitte å google litt på klementiner og sprøytemidler en førjulskveld?

Forbudt eller ikke?

Jeg fant for øvrig og en utrolig god og gjennomarbeidet reportasje i DN generelt om tema miljøgifter.

Der sto det at enkelte organofosfater ikke er var tillatt i EU lenger. Men er det ensbetydende med at klementiner som mange karakteriserer som en versting ikke sprøytes lenger med nervegift?  Er den blitt forbudt? Det finner jeg ikke noe info om.

Og hvor kommer klementinene fra? Bare EU? Nei. De kommer fra Spania (som dominerer på en annen sprøytemiddelstatistikk ), Marokko, Israel , Uruguay og Sør- Afrika. På BAMAs sine sider finner jeg ikke noe mer informasjon, bare at klementinen er full av C-vitamin.

Jeg vil bare vite hvordan den maten jeg gir til mine barn er produsert og gjøre meg opp en mening selv. Verre er det ikke.

 

P.S

Jeg har en egen teststasjon i hagen som er ganske enkel: En kompost. Sitrusskall fra konvensjonell produksjon brytes ikke ned slik som de økologiske. Det sier sitt.  Kanskje det er fakta nok? Det er i hvert fall det jeg må holde meg til foreløpig.

Tåkelagt klementin_3 - Kopi

En ensom økoklementin. Kjøpt på gårdsbutikken til Sogn Jord- og Hagebruksskule i Aurland, en kommune med 1700 innbyggere.