Dra meg baklengs inn i fjøset!

Ragna Kronstad Blogg

I jula fikk jeg kinosjokk. Geita i den siste Flåklypa-filmen hadde fire spener. Norsk film må kanskje ha egen landbruksfaglig konsulent i fremtiden? Kunne virkelig ingen se at dette var feil før filmen hadde premiere?

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa trailergrab

FOTO: Filmweb

En norsk animasjon som også handlet om litt ysting og meieri var jo gøy for en nerd som meg, men dæven jeg fikk sjokk  da jeg så juret på redningsgeita.

Jeg fant ikke noe bildebevis blant pressebildene, så her er alt opp til min troverdighet. 4 spener-geita kan jo få en helt på gulvet i selvfølelse.

Kan norske filmskapene, som atpåtil lager film fra bygda, så lite om landbruk og et av Norges viktigste og kuleste husdyr? Kunnskapsnivået generelt om landbruk kan man jo grine av innimellom.

Men jeg benytter rett og slett det sjokkerende nyheten fra kinosalen til å vise fram et knippe ekte killinger og et jur med to spener.

Geitejur

Et ekte geitejur har ikke mange sett tydeligvis. Derfor viser jeg det fra her nå!

De fleste av geitene får to, men noen ganger også bare en killing. Det holder altså lenge med to spener. Men ja, hele greia med spenene er litt forvirrende. For kua har jo fire og det kan ingen svare på hvorfor hun har. Hun får nemlig bare en kalv som regel. Mer om kua senere nå en liten hyllest til alle de nyfødte geitekillingene!

Killinger, Kje

Killingene elsker å ligge tett i tett.

05-DSC_1331

Kombien barn og killinger er magisk.

06-DSC_1334

Hva skal man skrive?

07-DSC_1455

Få unge husdyr er så nysgjerrige og sosiale som killingene.

13-DSC_1571

Denne fremste ble født i trekk og kulde. Bare timer senere var han en tøffing som nesten klarte seg selv.

09-DSC_1494

Det er mye maktspill hos geitene. De krøkes tidlig og er herlig intelligente dyr.

15-DSC_1586

Før var det om å gjøre at geita ble hvit. Nå blander man inn litt franske gener for å rette opp i fettsyresammensetninga i melka. Da blir det litt kontinentale trekk på den norske geita.

16-DSC_1609

Geita er en trykker. Det vil si at den ligger litt gjemt mens mor er å finner mat.

18-DSC_1638

Barn og killinge er som sagt magisk. Ren terapi.

Og sånn apropos geit, jur og killinger:

Ved Sogn Jord- og Hagebruksskule, hvor jeg utdanner meg fortiden til agronom, avliver vi ikke geitekillingene ved fødsel, selv om kjøttproduksjonen kan være utfordrende å få lønnsom.  Men å avlive disse små nå er bare en ressurssløsing uten ende. I fjor solgte vi kjøttet til restauranten Smalhans i Oslo. Hva som skjer i år vet vi ikke ennå. Men dette er fantastisk godt kjøtt så noen heldige ganer får nok smake! Kjekjøtt kommer enten fra 6 uker gamle kje som er blitt fôret opp hovedsaklig på melk. Det gir et veldig lyst og fint kjøtt. Kjekjøtt etter sommeren er fra spretne killinger som har hatt en beitesesong.

Les også: Du trenger bare litt ved og ei geit.