Norges mest unike festival!

Ragna Kronstad Prosjekter

2015 ble det skapt noe unikt og utrolig vakkert: GÅ-festivalen!

11351191_400226163509521_7988130385472976684_n

Reiselivet strever etter å bli grønt. Mens andre prater, gjør gründer Tone Rønning Vike og Bjørk Vike noe med det. De satser på lavest mulig karbonavtrykk, opplevelse av natur og kortreist- og økologisk mat.

Aurland  har alle forutsetninger for å bli et vandremekka, med Rallarvegen og Aurlandsdalen som to hovedprodukt. Men mellom disse to er det en rekke muligheter som nesten er gjenngrodd eller glemt. Er du heldig finner du en i fra lokalbefolkningen som kan gi deg et tips. Turistene får knapt nok vite om dem, det finnes ikke et ordentlig turkart en gang.

Vinterstid er i alle fall alle turmuligheter på ski en lokal hemmelighet. Grunneierne her motsetter seg mye rart, blant dem oppkjørte eller merkede løyper  Det er nesten ikke til å tro hvilke friheter land-adelen tar seg i Norge,, men det er en annen story!

Men her kommer altså Tone og Bjørn og ser muligheter! Ambisjonen er at Aurland skal bli et GÅ-mekka i Cruiseland. De har skapt det fantastisk flotte 29|2 Aurland hvor turister, som er lei masseturisme og det daffe cruiselivet, kan også få opppleve det magiske og  unike fjell- og fjordlandskapet.

11209473_408154476050023_4491627777026702917_n

(Design: Montag)

De har skapt en såkalt high end Farm Lodge som det heter på proft turistspråk. Nå er de i ferd med å bli økosertifisert og. Det er det framtidsturisten vil ha.

Etter knapt et års drift som mer eller mindre har vært fullbooka med gjester fra absolutt alle verdens hjørner, skaper Tone Rønning Vike GÅ-festivalen. Og heldigvis hyret hun meg inn for å bistå med kommunikasjonsarbeidet, slik jeg jeg fikk være med tett på prosessen. For er det en som inspirerer til å ha ambisjoner er det Tone.

Intelektuelle GÅ-minner

Det som skiller denne festivalen fra nesten alt annet som skjer i Norge sommerstid er at det skapes intellektuelle GÅ-minner. Ambisjonen er at vi skal bli klokere sammen. Derfor inviterte hun forfattere, musikere og kunstnere til å gå sammen på utvalgte turer. Målet var ikke tiden, men praten.

Jeg ble med forfatter Tomas Espedal og bokser Mario Midje Baltov fra Aurland opp fra Tokvam til Prest. En seks timers tur.

IMAG5018

Det blir noen tanker av det!

De to andre hovedturene jeg kunne ha valgt var å gå sammen med den fantastiske fotograften Knut Bry ned Aurlandsdalen. Den siste hovedturen gikk sammen med en lokal bonde til Hovdungo hvor man fikk servert lokal tradisjonsmat fra et fantastisk utsiktspunkt over fjorden.

Det ble i tillegg Yoga i fossen, konsert med Stein Torleif Bjella, turer med temaer som sjøaure og villlaks i Aurlandselvi,  og turer og foredrag med tema som oppvekst og ytringsfrihet med Guro Hoftun Gjestad og Erik Vold. I tillegg var det egne aktiviter for barn: Elvevandring hvor barn kunne lære seg sporløs ferdsel og  grafitti på låven.

L1020530

(FOTO: GÅ-festivalen)

Selv fikk jeg æren av å lede en tur ut på jordet på Sogn Jord- og Hagebruksskule sammen med Siri Helle og å fortelle om matjord og matvaresikkerhet i forbindelse med FNs matjord år.

IMAG5039

Jord i fokus på egen gåtur på jordet.

Erfaringen fra denne gåturen var rett og slett at det er så mye mer man kan oppnå når man går sammen, enn å være strengt fordelt i et seminarrom med pulter, stoler, power point og sur kaffe.

Det er faktisk bevist at menneske tenker bedre mens det går. Det var også et tema Espedal var innom flere ganger på sin tur hvor han trakk fram flere filosofers og andre forfatteres forhold til det å gå.

Vi løser problemene mens vi går.

Vi er ikke skapt for å sitte stille, men til å bevege oss. Da beveger vi verden raskere i rett retning også er derfor min påstand.

Snart braker det løs igjen. Heia Tone, heia GÅ-festivalen! Og takk for at jeg har fått være med så langt!

IMAG4933

Festivalsjef og grønn gründer, Tone Rønning Vike